
 

 

Memorandum 
 

 

   
Subject: ACTION:  Review of Team Leader Qualifications 

for the National Bridge Inspection Standards    
            Date: April 13, 2015 

   
From: /s/ Joseph L. Hartmann, Ph.D., P.E.             In Reply Refer To:  HIBS-30 

 Director, Office of Bridges and Structures  
   
   

To: Division Administrators  
 Federal Lands Highway Division Directors  
   

 
Many State Transportation Departments and Federal agencies are planning for bridge 
inspections that will be starting this spring and continuing through the summer and fall 
seasons.  Fully qualified team leaders on a bridge inspection team are necessary because 
they ensure safety, they are familiar with bridge inspection terminology and techniques as 
well as data collection practices and procedures, and they ensure inspections are 
completed with the utmost quality. 
 
We ask you to remind your State and Federal partners of the requirements for the team 
leaders involved in the bridge inspection program.  The National Bridge Inspection 
Standards (NBIS) establish the minimum standards for team leaders which include 
education, experience, and training.  The NBIS is defined in 23 CFR 650, Subpart C and 
can be found, along with the preamble, at http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2004-12-
14/pdf/04-27355.pdf.  The last significant update was published on December 14, 2004 
and became effective on January 13, 2005. 
 
Additionally, the Division offices are asked to perform an in-depth review of Metric 3, 
Qualifications of Personnel – Team Leader(s), as part of the bridge inspection compliance 
review process for PY 2016 with a specific focus on reviewing the FHWA approved 
comprehensive bridge inspection training requirements.  We appreciate your time in 
reviewing the qualifications of team leaders.   
 
A questions and answers document about team leader qualifications is attached for your 
use to assist with the review of Metric 3.  
 
Please contact Shay Burrows at (202) 366-4675 or shay.burrows@dot.gov with any 
questions. 
 
Attachments 
 
 

http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2004-12-14/pdf/04-27355.pdf
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2004-12-14/pdf/04-27355.pdf
mailto:shay.burrows@dot.gov
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cc: 
Associate Administrator for Office of Infrastructure 
Directors of Field Services 
Director of Technical Services 
HIBS-30 
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Questions and Answers on the Review of Metric 3 – Team Leader Qualifications 
 
Q1. How does someone qualify to be a team leader? 

 
The qualifications of a team leader are described in 23 CFR 650.309(b).  There are five 
ways to qualify as a team leader.  Each includes some level of education, experience and 
training. 

 
1. Be a registered professional engineer (PE) and successfully complete an FHWA 

approved comprehensive bridge inspection training course 
2. Have five years of bridge inspection experience and successfully complete an 

FHWA approved comprehensive bridge inspection training course 
3. Be a certified NICET Level III or IV Bridge Safety Inspector and successfully 

complete an FHWA approved comprehensive bridge inspection training course 
4. Have a bachelor’s degree in engineering from an ABET accredited college or 

university, successfully pass the NCEES Fundamentals of Engineering exam, 
have two years of bridge inspection experience, and successfully complete an 
FHWA approved comprehensive bridge inspection training course 

5. Have an associate’s degree in engineering or engineering technology from an 
ABET accredited college or university, have four years of bridge inspection 
experience, and successfully complete an FHWA approved comprehensive bridge 
inspection training course 

Comprehensive bridge inspection training is the one consistency among all the ways to 
qualify as a team leader.  The people in these roles must successfully complete an FHWA 
approved comprehensive bridge inspection training course. 

 
Q2. What is comprehensive bridge inspection training? 

 
Comprehensive bridge inspection training is defined in 23 CFR 650.305 as “Training that 
covers all aspects of bridge inspection and enables inspectors to relate conditions 
observed on a bridge to established criteria (see the Bridge Inspector’s Reference Manual 
for the recommended material to be covered in a comprehensive training course).” 

 
Q3. How does a comprehensive bridge inspection training become FHWA approved? 

 
The Bridge Inspector’s Reference Manual (BIRM) was first published in 2002 and had 
updates in 2006 and 2012. The BIRM is the basis for the National Highway Institute’s 
(NHI) Safety Inspection of In-Service Bridges training course (#130055).  As the BIRM 
was updated, the NHI course was also updated to stay current.  This NHI course is an 
FHWA approved course that satisfies the FHWA approved training requirement. 
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Q4. Is there an option other than the NHI course to satisfy the requirement for FHWA approved 
comprehensive bridge inspection training? 

 
Yes.  The FHWA recognizes the course offered by NHI is not the only option available.  
States and Federal agencies may develop their own course; however, the course must be 
approved by FHWA. This is discussed in the preamble to the NBIS and is further covered 
by guidance given through questions and answers published on the Office of Bridges and 
Structures website at http://www.fhwa.dot.gov/bridge/nbis/index.cfm.  Specifically, 
questions Q309-8 and Q309-9 address alternates to the NHI course and are repeated 
below. 
 
Q309-8 May a State or Federal Agency develop its own comprehensive bridge inspection 
training class instead of using the NHI training class #130055A? (listed 6/21/05, updated 
5/18/09) 
 
A309-8 Yes. The current comprehensive training course offered by the National Highway 
Institute is not the only option available. A few States have developed their own 
comprehensive training and certification programs. In recognition of the need to retain 
this flexibility, States and Federal organizations are permitted to develop their own 
"comprehensive bridge inspection training" programs subject to approval by the FHWA. 
 
Q309-9 How do States or Federal Agencies obtain approval of alternate training 
classes? (listed 6/21/05) 
 
A309-9 The local FHWA Division office, in consultation with the FHWA Headquarters 
Office of Bridge Technology (now Office of Bridges and Structures) will review and 
approve alternate training proposals from the States. The FHWA Headquarters Office of 
Bridge Technology will review and approve alternate training proposals from Federal 
Agencies. It is expected that alternate training proposals will include a complete copy of 
all slides, workbooks and other materials to be used in the training. An agenda showing 
the course schedule and duration of each topic should be part of the proposal. The FHWA 
will use the "comprehensive bridge inspection training" definition in the new regulation 
along with the Bridge Inspector's Reference Manual (BIRM) as criteria to apply when 
reviewing these programs. 

  

http://www.fhwa.dot.gov/bridge/nbis/index.cfm
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Q5. Have any States or Federal agencies implemented the alternate training option? 
 
Yes. The Office of Bridges and Structures maintains a list of approvals given to States 
and Federal agencies.  Below is a table of States that have received approval for alternate 
training.  No Federal agencies have sought permission to have an alternate training 
course. 
 
Idaho Approved to use a local consultant to deliver comprehensive 

bridge inspection training based on the NHI course material 
Louisiana Approved to allow team leaders that have completed the 

Pennsylvania approved comprehensive bridge inspection training 
course 

Nevada Approved to use comprehensive bridge inspection training through 
New Mexico State University   

New Hampshire Approved to use comprehensive bridge inspection training through 
New Mexico State University for underwater bridge inspection 
divers 

New Jersey Approved to allow team leaders that have completed the 
Pennsylvania approved comprehensive bridge inspection training 
course 

New Mexico Approved to use comprehensive bridge inspection training through 
New Mexico State University   

New York Approved to use a 1-week, in-house comprehensive bridge 
inspection training course for Professional Engineers. 

Ohio Approved to use an in-house comprehensive bridge inspection 
training course 

Pennsylvania Approved to use a consultant to deliver comprehensive bridge 
inspection training based on the NHI course material and 
additional materials 

Washington Approved to use an in-house comprehensive bridge inspection 
training course 

 
Q6. If a team leader successfully completed comprehensive bridge inspection training prior to 
the NBIS update in 2005, is that still valid?  

 
Yes.  There was not a requirement for the comprehensive bridge inspection training to be 
FHWA approved prior to January 13, 2005.  A version of the NHI’s Safety Inspection of 
In-Service Bridges training course has been available since 1993.  Anyone who 
completed this specific course prior to January 13, 2005 also meets the intent of 
completing the training requirements in the NBIS today.  In addition, other resources to 
complete the training were available and didn’t need to be FHWA approved.  Contact 
your Bridge Safety Engineer if you come across a situation in your review and are 
uncertain if the training is valid. 
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Q7. Were professional engineers required to successfully complete comprehensive bridge 
inspection training when the NBIS was updated in 2005? 

 
Yes.  FHWA acknowledged when the updated NBIS became effective January 13, 2005, 
that the combination of professional engineering licensing requirements, prior on-the-job 
training, and refresher training would be considered equivalent to the comprehensive 
training as defined in the updated regulation.  This is touched upon in the preamble and is 
covered in question and answer Q309-6 at 
http://www.fhwa.dot.gov/bridge/nbis/index.cfm.  To satisfy the training requirements 
using this approach, the team leader must have been in that role prior to January 13, 
2005, must have been a registered Professional Engineer prior to January 13, 2005, had 
extensive on-the-job training of 5 years or more involving direct field inspection of 
bridges prior to January 13, 2005, and successfully completed bridge inspection refresher 
training within a reasonable time period after.  In 2005, it was expected someone in this 
situation would receive bridge inspection refresher training by January 2006.  However, 
an individual meeting the first three parts would be a qualified team leader once the 
bridge inspection refresher training was completed, even if it was after January 2006. 

 
Q8. Since most State Transportation Departments and Federal agencies use the NHI course to 
satisfy the comprehensive bridge inspection training requirement, what should I look at when I 
review this metric? 

 
NHI has historically issued certificates to the attendees in its courses and an example 
certificate is attached as a reference.  A new process was implemented in 2010 with NHI 
to only present certificates for the comprehensive bridge inspection training course to 
individuals who achieve at least 70% on the final assessment.  You should look for the 
following items on the certificate to verify the course is from NHI: 

 
• It contains the USDOT logo 
• It contains the NHI logo and/or “National Highway Institute” 
• The proper course name is listed;  Safety Inspection of In-Service Bridges 
• It contains a signature from the NHI Director: Valerie Briggs, Rick Barnaby, Moges 

Ayele, Joe Toole, or Gary Hamby 

If certificates of training cannot be produced and the training was provided by NHI, or if 
you want to question the validity of the NHI training an individual has taken, transcripts 
can be requested from NHI for courses completed within the past seven years. Each 
student’s transcript will show the courses attended and the number of CEUs earned – 
NHI does not print a new copy of a certificate. Request for transcripts can be sent to 
NHIRegistrar@dot.gov.  

 
  

http://www.fhwa.dot.gov/bridge/nbis/index.cfm
mailto:NHIRegistrar@dot.gov
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Q9. Why is bridge inspection refresher training not listed in the qualifications but is part of the 
review of Metric 3? 

 
It is important for team leaders to have periodic refresher training to maintain consistency 
of the bridge inspection program.  The requirement for refresher training is described in 
23 CFR 650.313(g) as part of the QC/QA provisions, which is why it is not listed as a 
requirement in Q1, above.  The refresher training requirement was added to Metric 3 
since the processes to review FHWA approved comprehensive bridge inspection and 
bridge inspection refresher training is similar.  

 
Q10. What is bridge inspection refresher training? 

 
Bridge inspection refresher training is defined in 23 CFR 650.305 as “The National 
Highway Institute ‘‘Bridge Inspection Refresher Training Course’’ or other State, local, 
or federally developed instruction aimed to improve quality of inspections, introduce new 
techniques, and maintain the consistency of the inspection program.” 

 
Q11. How much refresher training is required for team leaders? 

 
Team leaders are required to complete periodic bridge inspection refresher training.  
Since the NBIS does not prescribe the duration of refresher training nor the interval 
between trainings, the State Transportation Departments and Federal agencies should 
have established policies addressing these. 

 
Q12. How do I determine if the bridge inspection refresher training through NHI is valid? 

 
You can use the criteria in the response to Q8, above, to determine the validity of bridge 
inspection refresher training through NHI.  Instead of the course name, Safety Inspection 
of In-Service Bridges, the certificate will list the course as Bridge Inspection Refresher or 
Bridge Inspection Refresher Course.  

 
Q13. What if I performed an intermediate or in-depth review of Metric 3 in PY 2015? 

 
If an intermediate or in-depth review was performed in PY 2015 and you still have the 
supporting data, all which is required to meet the intent of the memo is to review the 
training certificates from the PY 2015 sample for completeness.  In addition, for an 
intermediate review that was performed in PY 2015, the sample size should be reviewed 
to ensure the required sample size for an in-depth review was performed.  If not, you can 
add to the existing sample from the remaining population. 
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