
March 17, 1994 
Refer to: BCC-1 

Mr. T. P e t e r  Ruane 
President and Chief Executive Officer 
American Road and Transportation 

Builders Association 
Washington, D.C. 20024-2713 

Peai i4r. Ruane: 

In your letter dated January 2 4 ,  you inquired regarding the 
position of the Federal Highway Administration (FHWA) on the 
question of the impact of the North American Free Trade Agreement 
(NAFTA) on the Buy America provisions of the Federal-aid highway 
program. In our letter to you dated February 17, we indicated 
that we were reviewing the matter and would be in further contact 
with you- Having completed t h i s  review, we will now respond 
direct ly  to your inquiry. 

Pursuant to the Buy American A c t  ( 4 1  U . S . C .  S 10(a)), me 
Government generally was required to procure only articles, 
materials, and supplies t h a t  have been mined, produced, or 
manufactured in the United States. Article 1001 of the NAFTA, 
however, now mandates that certain Executive Branch agencies, 
including t h e  Department of Transportation, acquire goods and 
services valued at or above $ 5 0 , 0 0 0  from Mexico and $ 2 5 , 0 0 0  from 
Canada, and construction contracts valued at or above $6,5 
million from either country, without regard to the restrictions 
of the Buy American A c t .  Although the Canadian Free Trade 
Agreement is suspended while NAFTA is effective, i t s  lower 
threshold of $ 2 5 , 0 0 0  was retained for Canada in NAFTA, 

On January 5 ,  1994, the Federal Acquisition ~egulations (FAR) 
were amended t o  refleet the new NAFTA provisions through an 
interim rule (59 FR 5 4 4 ) .  Therefore, when the FIIWA directly 
procures goods, services, and construction work above the 
threshold values, it cannot require the afferor to comply with 
the domestic content requirements of the Buy Merican Act. The 
FAR i n t e r i m  rule does not apply to transportation services and to 
service contracts. 



The FHWA requires that all Federal-aid highway construction 
projects comply with the Buy America requirements set forth in 
23 CFR S 6 3 5 . 4 1 0 ,  These requirements are distinct from the 
statutory requirements of the Buy American A c t ,  which are 
explained above and only apply to direct Federal procurement. 
Basical ly ,  the regulatory requirements of Buy America are 
narrower and only cover iron and steel materials. 

As stated in the section above, article 1001 of the NAFTA is the 
treaty provision that mandates that the Federal Government 
acquire certain goods and services without regard to the Buy 
American A c t .  Article 1001 of the NAFTA, however, expressly 
exempts grants, loans, cooperative agreements, and other forms of 
Federal financial assistance from its coverage. Thus, unless  
future negotiations among the three nat ions  create additional 
requirements, the NAFTA does not a f f e c t  the Buy America 
requirements fo r  Federal-aid highway construction projects, 

I hope that the foregoing is responsive to your inquiry. 

si erely yours, %GB= 


