Skip to contentUnited States Department of Transportation - Federal Highway AdministrationSearch FHWAFeedback

Pavements

FHWA M-E PDG and Weigh-In-Motion/Traffic Workshop

PDF Version (46 kb) Best for printing

November 8-10, 2010
Albany, NY

Objectives

The NYSDOT along with the Federal Highway Administration will be hosting a workshop on the implementation of the Mechanistic Empirical Pavement Design Guide (M-E PDG).  This workshop will also emphasize on Weigh-in-Motion (WIM) technologies, methods, and procedures to collect quality traffic data, and generation of traffic data inputs to the M-E PDG.

Mechanistic and Empirical Pavement Design Guide (M-E PDG)

  • Software Aspects
  • Concrete Materials Characterization
  • Asphalt Materials Characterization
  • Soils Characterization
  • Traffic Inputs
  • Local Calibration and reliability
  • Climatic Influences

Weigh-In-Motion/Traffic

  • Familiarize FHWA/USDOT Traffic Monitoring Guidelines
  • Describe how FHWA/USDOT uses your traffic data
  • Describe traffic data collection Framework
  • Familiarize attendees with the available WIM technologies and equipment to collect and report traffic loading data of known quality
  • Provide guidance on selection of WIM site locations which will provide the best chance for optimum WIM system performance and preparing the pavement at such sites
  • Familiarize attendees with WIM system installation and acceptance testing procedures
  • Provide guidance on WIM system calibration and validation
  • Provide guidance on WIM data analysis and data validation (quality control)
  • Provide guidance on monitoring data for maintenance of calibration
  • Better utilize the quality traffic data to provide traffic inputs (traffic forecasting) to the AASHTO MEPDG software

Agenda

Day 1 - Monday November 8
Time Topic Speakers
08:00am M-E PDG software and theory including materials testing, climatic effects on pavement design, and specific theory used by the MEPDG in the prediction of pavement distress (4 hours including two breaks) Wagner/Yu
12:00pm Break (lunch)
01:30pm Introduction to Traffic Monitoring Program: (60 min.)
  • Overview of the FHWA Traffic Program and Guidelines
Jones
02:30pm Overview of NYSDOT Development of M-E PDG Traffic Inputs (30 min.) TBD-NYSDOT
03:00pm Break
03:15pm Current WIM and Traffic Data Collection Practices at the NYSDOT (30 min.) TBD-NYSDOT
03:45pm WIM Technologies and Equipment Selection (45 min.) Quinley
04:30pm Discussion (30 min.) Moderator
05:00pm Adjourn for Day 1
Day 2 - Tuesday November 9
Time Topic Speakers
08:00am Recap for Day 1 Materials (15 min.)

Moderator

08:15am WIM Site Selection (60 min.)
  • Pavement Considerations and Preparation/OWL

Quinley/Dawood

09:15am WIM System Installation, Acceptance Testing and Maintenance (45 min.)

Quinley

10:00am Break

10:15am

WIM Vehicle Classification (45 min.)

Quinley

11:00am

WIM Field Inspector On-Site Troubleshooting (45 min.)

TBD

12:00pm Break (lunch)
01:30pm WIM Calibration and Validation (60 min.) Quinley
02:30pm WIM Data Validation (QC) and System Monitoring (45 min.) Quinley
03:15pm Break
03:30pm Overview of WIM Practices at TBD-Guest DOT (45 min.)
  • WIM equipment
  • Data Quality
TBD
04:15pm WIM Calibration Monitoring (45 min.) Quinley
04:45pm Discussion (15 min.) Moderator
05:00pm Adjourn for Day 2
Day 3 - Wednesday November 10
Time Topic Speakers
08:00am Recap for Day 2 Materials (15 min.) Moderator
08:15am Current Capabilities of PrepME for Traffic Data Quality Control and other MEPDG Data Inputs
  1. Quality Control of WIM Traffic Data (Weight and Classification)
  2. Algorithms used in PrepME for Data Processing and Multipliers
  3. Verify PrepME Data Processing of WIM Traffic Data Using Excel Spreadsheet
  4. Other data inputs for MEPDG
Demonstration of Using PrepME for Design Project in MEPDG
Wang
10:15am Break
10:30am New Capabilities of PrepME under Development
  1. PrepME Web-based Software
  2. PrepME & Darwin-ME
  3. Cloud Database Development (Enterprise)
  4. PrepME's website
Wang
11:15am PrepME in Pooled Fund Study
  1. Accommodating needs of individual states
  2. Production-worthy for participating states
  3. DARWin-ME Compatibility
  4. Others
Wang
12:00pm Break (lunch)  
1:30pm Impact of Overweight & Oversize Vehicles on Pavement Performance - (45 min.) TBD
02:15pm M-E PDG software and theory including materials testing, climatic effects on pavement design, and specific theory used by the MEPDG in the prediction of pavement distress (cont'd from day 1) (2 hours 45 mins including break) Wagner/Yu
05:00pm Adjourn  

Contact

Any questions regarding technical content of this workshop?  Please contact:

Helga N. Torres, P.E.
The Transtec Group, Inc.
6111 Balcones Drive, Austin, TX 78731
(770) 507-5603
Phone: (512) 451-6233   Fax: (512) 451-6234
helga@thetranstecgroup.com

Workshop Registration

Registrants are limited at 50 people at a first-come-first-serve basis. DOT staff, vendors and academics are welcome. Online registration is available at http://www.fhwa.dot.gov/pavement/dgit/dgitreg.cfm.

Workshop Facility and Hotel

The workshop will be held at the Hilton Garden Inn Albany Airport: http://hiltongardeninn.hilton.com/en/gi/hotels/index.jhtml?ctyhocn=ALBAHGI

ADDRESS:

800 Albany Shaker Rd., Albany, New York, USA 12211
Tel: 1-518-464-6666  Fax: 1-518-464-9400 
It is 0.5 miles from the Albany airport.  Courtesy airport shuttle is available.

HOTEL RESERVATION:

Discounted room rates: $104/night government employees and $129/night non-government employees for reservations made by October 22, 2010.  Mention the WIM Workshop when making reservations. 

PDF files can be viewed with the Acrobat® Reader®

More Information

Contact

Mike Moravec
Office of Transportation Performance Management
202-366-3982
E-mail Mike

 
 
Updated: 04/07/2011
 

FHWA
United States Department of Transportation - Federal Highway Administration